Blaise PASCAL -  DESPRE FERICIRE

Blaise PASCAL - DESPRE FERICIRE

1956

Motto:

„Omul este o trestie, cea mai fragilă din întreaga natură, dar este o trestie cugetătoare...” (Pascal)

 

Blaise PASCAL

DESPRE FERICIRE

Editura Vellant, 2022, 137 pagini

 

Despre autor:

Blaise PASCAL (născut în 19 iunie 1623, decedat în 19 august 1662) a fost un matematician, fizician și filosof francez. În considerarea contribuțiilor sale în știință, numele „Pascal” a fost dat unității de măsură a presiunii și unui limbaj de programare.

 

Despre carte:

Cartea „Despre fericire” este o operă ce reunește cugetări ale genialului autor.

În continuare, le vom reproduce pe câteva dintre cele mai interesante, pentru a provoca cititorul să deschidă această carte:

„Marile genii au puterea, splendoarea, măreția, victoria și strălucirea lor, neavând nevoie de măreția carnală, fiindcă pentru ei aceasta nu are nicio importanță”.

„Adevărata măreție a omului se află în gândire”.

„Cunoscând pasiunile fiecăruia, vom ști cum să îi facem pe plac; însă fiecare om are pasiuni care contravin binelui său personal, potrivit ideii sale de bine, iar această ciudățenie e deconcertantă”.

„Ne dorim o viață imaginară pe care o trăim de ochii celorlalți și, astfel, facem eforturi să îi impresionăm. Ne străduim întotdeauna să împodobim și să conservăm ființa aceea imaginară, neglijând-o pe cea reală”.

„Niciodată nu rămânem în prezent. Anticipăm viitorul, ca și cum ni s‑ar părea că sosește prea greu, și încercăm să‑l grăbim; evocăm trecutul, ca și cum am încerca să oprim repeziciunea cu care se îndepărtează de noi. Suntem atât de nesăbuiți încât cutreierăm doar timpuri care nu sunt ale noastre și nicio clipă nu ne gândim la singurul timp care ne aparține”.