CÂND RAȚIUNEA PLEACĂ ÎN VACANȚĂ: FILOZOFII ÎN POLITICĂ

CÂND RAȚIUNEA PLEACĂ ÎN VACANȚĂ: FILOZOFII ÎN POLITICĂ

4116

Editura Humanitas, 2018, 267 pagini.

 Neven Sesardić

Despre autor:

Neven Sesardić (născut în 1949, la Belgrad, Serbia) este un intelectual preocupat de filozofia științei, cu accent asupra științelor biologice și ale minții. A fost lector de filozofie la Universitatea din Zagreb, remarcându-se ca un antimarxist, în perioada comunistă, iar după căderea comunismului, în Europa, acesta a susținut cursuri sau a avut calitatea de profesor asociat la mai multe universităţi din Europa, Japonia şi SUA.

Are calitatea de membru al Asociaţiei Americane de Filozofie (APA) și a publicat mai multe lucrări (cărți și articole), dintre care menționăm Marxian Utopia? (1985) și Making Sense of Heritability (2005).

 

Despre carte:

Cartea Când rațiunea pleacă în vacanță: filozofii în politică este o lucrare prin intermediul căreia, la fel ca în tinereţe, Sesardić se manifestă împotriva extremiștilor și prezintă cazuri ale unor mari personalități ale filozofiei, care au virat spre marxism sau alte curente de extremă stângă. Printre numele importante analizate în carte, se numără Bertrand Russell, Albert Einstein, Ludwig Wittgenstein, Imre Lakatos, Michael Dummett, Hilary Putnam ș.a. Spirit critic, Sesardić a constatat că şi în lumea occidentală, filozofii sunt oameni supuși greșelilor și astfel pot ajunge să facă partizanat politic și să aibă patimi politice.

Lucrarea este structurată în 14 capitole, dintre care primele 3 sunt introductive, următoarele 10 capitole expun, din perspectiva orientărilor politice, situația unor filozofi de prim rang, iar ultimul capitol este destinat încheierii lucrării.

În această carte, Sesardić nu se abține să-și exprime dezamăgirea, atunci când a descoperit că mai mulți filozofi occidentali de frunte, admirați pentru contribuțiile lor teoretice, au abandonat rațiunea atunci când au abordat politica.

Dezamăgirea pe care Sesardić a resimțit-o a fost resortul care la împins spre cercetarea și aprofundarea fenomenului filozofiilor în politică. Acest fenomen – căruia Sesardić îi atașează atributul staniu – este prezentat, într-o manieră în care nimeni nu a mai făcut-o, în toată splendoarea sa, în cartea recenzată.

Apoi, în finalul cărții, Sesardić conchide pe un ton ceva mai optimist: „În ciuda faptului că în filozofie rațiunea a plecat atât de des în vacanță, nu trebuie să ne pierdem speranța. Așa cum a remarcat unul dintre colegii mei (coleg al autorului – s.n.), cuvântul vacanță presupune că rațiunea s-ar putea întoarce acasă”.