ESEURI EXISTENȚIALE: HOMO SAPIENS

ESEURI EXISTENȚIALE: HOMO SAPIENS

4543

 

Editura NEVERLAND, 2019, 302 pagini.

 Alexandru Țiclea

 

Despre autor:

Alexandru Țiclea (născut în 18 septembrie 1949, în Ulmeni, judeţul Buzău) este profesor de drept, arbitru și avocat.

Domenii de competenţă: dreptul muncii; dreptul securităţii sociale; dreptul civil; dreptul comercial; expert în domeniul dreptului muncii; arbitru în materia proprietăţii intelectuale.

A scris numeroase lucrări în domeniul dreptului, dar și lucrări extrajuridice, în special de retorică.

 

Despre carte:

Cartea Eseuri existențiale: Homo sapiens este o una prin intermediul căreia profesorul Alexandru Țiclea oferă cititorilor o operă interesantă, intrigantă și inedită, ce cuprinde o salbă consistentă de eseuri morale.

Lucrarea este densă, actuală, echilibrată și foarte utilă din perspectivă socială, politică și morală, întrucât domnul profesor Alexandru Țiclea pune subiectele tratate într-o perspectivă care-i permite să facă o prezentare multicoloră a acestora.

În această carte, autorul pune accentul pe toate aspectele subiectelor expuse, fără perdea, dar în mod obiectiv.

În prima parte a cărții, regăsim abordată prostia, din punct de vedere terminologic, al trăsăturilor sale și chiar al beneficiilor. Deosebit de interesantă este paralela dintre proști și nebuni sau proști și deștepți.

În partea a doua a lucrării, profesorul se ocupă de un alt subiect savuros – bârfa – pe care-l înfățișează în toată splendoarea lui, relevând tridentul: bârfitor-ascultător-bârfit. Nu-i scapă autorului nici analiza unor specii de bârfe sau concepte asociate (delațiunea, calomnia, zvonul etc.). Apoi, acesta ne prezintă beneficiile bârfei.

În partea a treia a cărții, autorul abordează invidia, din diverse unghiuri, inclusiv acela de sursă a bârfei, fără să uite de beneficiile acesteia. În finalul acestei părți, ne sunt prezentate consecințele invidiei și răutății.

Ultima parte a lucrării este dedicată lenei, viciu social analizat sub multiple aspecte. Autorul pune lenea în antiteză cu munca, apoi prezintă consecințele sale negative, pentru ca în final să acorde atenție personajului principal – leneșul.

Practic, așa cum afirmă însuși autorul, bârfa, invidia și prostia nu sunt altceva decât derivatele prostiei.

În scopul stârnirii interesului dumneavoastră, redăm un citat plin de substanță al profesorului, care credem că declanșa impulsul pentru lectura acestei cărți: „...ar trebui să ne luăm ca martori și judecători pentru viața noastră Ironia și Mila. Acestea sunt sfătuitori buni. Prima, cu surâsul ei, ne face viața plăcută. Cealaltă, cu lacrimile ei, ne-o face sfântă. Ironia, întâlnită în paginile cărții de față, nu-i deloc crudă. E blândă și binevoitoare. Râsul ei alină supărarea. Și ne învață să râdem de răi și de proști, pe care, fără ea, am putea avea slăbiciunea să-i disprețuim și să-i urâm”.